woensdag 5 november 2014

Evacueren met je gezin...

Het komt jaarlijks geregeld voor dat hele wijken of straten geëvacueerd moeten worden om allerlei verschillende redenen. Vaak vind de opvang dan plaats in het lokale buurthuis of een gymzaal.

Daar zit je dan met je gezin, in je pyjama of badjas en een tasje met de spullen die je haastig bij elkaar verzamelde....

Hoe groot is de kans dat dit jou kan overkomen? Niet groot, dat ben ik met je eens. Maar als je, zoals in ons geval, tussen verschillende risicohaarden woont ( 2 kerncentrales en een groot chemisch industrieterrein ) dan lijkt het mij niet meer dan normaal dat je hier enigszins rekening mee houdt.

Als je bijvoorbeeld in een straal van 30km bij een kerncentrale woont, wist jij dan dat je bij jouw gemeente gratis jodium pillen kunt ophalen, om in geval van een kernramp zo het risico op kanker te verminderen? (TIP: zoek via google op jodiumpillen + jouw plaatsnaam)

In geval van een evacuatie pakken wij onze BOB's* en volgen eventueel de raad van de hulpverleners op om ons te verzamelen op één van die punten. Als het te heet onder onze voeten word zoeken wij onze heil verderop en kunnen d.m.v. deze BOB's 3 dagen vooruit, qua eten, drinken, slapen, hygiëne en kleding!

(BOB = Bug Out Bag/ Vlucht Tas)

Wij hebben verschillende oplossingen voor verschillende situaties;

Kleinschalige evacuaties
Dan hebben we enkel onze BOB tassen nodig. Hierin zit voldoende eten, drinken kleding en andere voorzieningen om het 72 uur vol te houden. Ook kunnen we ons identificeren met kopieën die standaard in de tas zitten.

Grote ramp (korte duur)

Bij een grote ramp waarbij een hele gemeente of provincie gevaar loopt, pakken wij ook deze BOB tassen maar dan gaan we met de auto richting veiliger oorden. In de auto hebben wij ook standaard voorzieningen waarmee we het weer een dag langer kunnen uithouden. Ook proberen wij er altijd voor te zorgen dat de benzinetank zo vol mogelijk is. Dit kunnen we nog uitbreiden met een jerrycan van 20 liter.

Grote Ramp (langere duur)
In dit geval pakken wij onze BOB's en de BOC (Bug Out Caravan) mee die standaard volledig is uitgerust. Ook beschikken we dan over 220v stroom, water, en gas, een werkend toilet en verschillende opties om jezelf schoon te houden. Ook hebben we materialen aan boord om onze BOC op een veilige en afgelegen plek te plaatsen. Hierbij is het ook van belang om over voldoende brandstof te beschikken om tot je verste locatie te komen in je plannen.
Want ook door onze vriendenkring binnen de prepper gemeenschap hebben we verschillende locaties in Nederland en de rest van Europa waar we terecht kunnen in geval van nood.

BOB bij alle scenario's
In alle gevallen zie je dat onze BOB tassen de basis vormen van elk scenario. Waarom? omdat het zo verdomd makkelijk is!

Per gezinslid hebben wij een 60Liter rugtas die standaard gevuld is met noodzakelijkheden per persoon. Passende! kleding, ondergoed, dikke sokken, dunnen sokken, lange spijkerbroek, trui, t-shirts, regenkleding, slaapzak, isolerende matrassen.

Eten voor drie dagen, efficiënt en waterdicht verpakt per portie. Elke tas een waterfilter, kookstel, pannetje + ijzeren mok, thee zakjes, vitamine pillen, ehbo kit, multi-tool, landkaart, en natuurlijk identiteit gegevens en persoonlijke gegevens. Verder voor de dames maandverband, make-up, en voor allen; tandpasta, shampoo, zeep.

Je kunt je voorstellen, als wij als gezin met deze tassen in zo'n opvang centrum zitten, en wij wel onze tanden kunnen poetsen, in onze eigen slaapzakken slapen en onze kleding kunnen verschonen, dat een stuk behaaglijker aanvoelt, dan wanneer je compleet afhankelijk bent van de hulpdiensten en dunne zilveren dekentjes...

Kleine investering, groot plezier!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten