maandag 3 november 2014

Voorraad aanleggen...

Een voorraad aanleggen klinkt heftiger als dat het in werkelijkheid is. Het ligt natuurlijk ook aan de manier waarop je dit doet. Ik verschillende personen die dit tot in detail bijhouden met een administratie en heel netjes volgens het fifo principe werken. Er zijn er ook bij die een stap verder gaan en er voor willen zorgen dat zij compleet onafhankelijk kunnen zijn door zelf kun eten te kweken en bedenken hier allerlei constructies voor zodat zij met minimale voorzieningen toch van verse producten voorzien zijn.

Ik hou het iets simpeler.

Wij eten sowieso met regelmaat blikvoer. Sperziebonen, witte bonen, bruine bonen, doperwtjes en wortelen, etc,... Er gaan gemiddeld zo'n 4 tot 6 blikken per week doorheen inclusief de soepen. Ook bami en nasi in blik trekken we regelmatig open, maar dat is meer uit gemakzucht. Niet omdat het nou zo ontzettend lekker is.

Wat de boer niet kent...
Om met een voorraad te beginnen wil ik adviseren om te beginnen met de producten die je al regelmatig koopt en eet. koop er eens een paar extra en zet deze apart op voorraad. Er zijn ook voldoende vlees- en visproducten te koop in lang houdbare verpakkingen waardoor je leuke variaties kunt maken in je maaltijden. Ook niet onbelangrijk zijn producten als shampoo, zeep, toiletpapier, pleisters, tandpasta en tandenborstels, maandverband, condooms ( je weet nooit met opgroeiende pubers ) etc. Kortom producten die je dagelijks gebruikt.
Het heeft ons al meer dan eens uit de brand geholpen door dit soort producten voorradig te hebben.

Houdbaarheid
Zoals ik al eerder aangaf, blikvoer kun je erg lang bewaren, maar ook groentes in pot. zolang je dit maar koel en donker bewaard. Hou ten alle tijden we de houdbaarheidsdatum in de gaten van je producten en vertrouw op je instinct. als je iets openmaakt en het ruikt raar of ziet er niet fris uit. Probeer het dan niet alsnog te eten.


Kinderen?
Wij hebben een dochter van 15 die make-up best belangrijk vindt. Nu kun je zeggen, dat is helemaal niet belangrijk in noodsituaties, maar ik denk daar anders over. Als je in zo'n situatie zit, is het al moeilijk genoeg om gemotiveerd te blijven en de moed er in te houden. Je bevind je immers in een situatie die niemand gewend is. Als je in zo'n geval je dochter blij kunt maken met het feit dat ze gewoon nog make-up tot haar beschikking heeft is dat meer waard dan wat dan ook!

In alle gevallen is het wenselijk om het leven zo normaal mogelijk te laten verlopen. Dat maakt het voor iedereen een stuk draaglijker.

Onze zoon van bijna 13 speelt graag computerspelletjes. Dat wordt een uitdaging als er geen stroom voorhanden is. Toch is dit op te lossen. De dure variant is; aggregaat met voldoende brandstof waardoor de pc toch een aantal uur per dag kan draaien. Of een oplossing met zonnepanelen en accu's...

Of, in mijn geval, ik ga er samen met mijn zoon op uit om vaardigheden bij te leren in de natuur, nachtje kamperen in het bos bij een paalkampeerplaats, hutten bouwen, kampvuur maken, etc.

2 Weken als begin
Een goed begin is om uit te gaan van 2 weken onafhankelijkheid qua voedsel en drinken. Hiermee heb je al een grote voorsprong op anderen en hoef jij je minder zorgen te maken over het feit dat je eten en drinken moet regelen voor je gezin tijdens calamiteiten.

Vriezers en koelkasten

Vergeet ook niet dat als de stroom werkelijk voor langere tijd uitvalt, je vriezer en koelkast ook ontdooien en alle producten die er in liggen binnen afzienbare tijd genuttigd moeten worden. Een grote voorraad in je vriezer is dan ook enkel nuttig als je buiten je vriezer ook voldoende hebt.

Sla je noodvoorraad niet in dezelfde ruimte op als je coulante voorraad die je dagelijks gebruikt, want dan is deze snel verorberd door hongerige pubers en snaaiende ouders :) *schuldig*

Een koele en donkere plek, en het liefst onaantastbaar door knaagdieren. In plastic bakken met een deksel bijvoorbeeld.

Probeer het fenomeen 'preppen' niet te romantiseren, want het is een serieuze aangelegenheid. Ik zie het als een verzekering van je eigen toekomst. Wij willen gewoon absoluut niet afhankelijk zijn van de overheid in geval van nood. Wij doppen liever onze eigen boontjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten