vrijdag 7 november 2014

Communicatie tijdens langdurig stroomuitval

Op het moment dat de stroom uitvalt, ben je gelijk rigoureus en 100% afgesneden van de buitenwereld! Er is iets gebeurt maar je kunt op geen enkele manier achterhalen wat. Dus zit er niets anders op dan braaf af te wachten tot de stroom weer terug komt.

Met een beetje geluk zal de politie in je wijk rondrijden en via het omroepsysteem vertellen hoe en wat. Maar zoals ik zei, dan moet je wel geluk hebben. Die hebben op dat moment immers andere zaken die voorrang hebben. Jouw veiligheid en die van anderen...

Mja, radio aanzetten gaat moeilijk zonder stroom. Je kunt eventueel in de auto gaan zitten om zo via de autoradio iets proberen te ontvangen.

Als het om een kleinschalig incident gaat, zal er in de buurtgemeenten waarschijnlijk nog wel stroom zijn en ontvang je al gauw een signaal via de radio en niet al te lange tijd later zal je middels een nieuwsbericht horen dat het om een werkgerelateerd incident gaat. (vrachtwagen tegen mast aangereden of iets dergelijks...)

Maar stel nou dat je niks hoort... alles stil... geen signaal te ontvangen. En zo zit je dan inmiddels al bijna de hele dag, in ongeloof, hoe kan dat nou? Hoe ga jij in zo'n geval aan informatie komen? Althans, ik neem aan dat je toch wel graag wilt weten waar je aan toe bent.

Informatie
Het zou fijn zijn als je d.m.v. een apparaat contact kunt leggen met mensen in jouw buurt, andere gemeente, andere provincie, of zelfs, ander land. Reken niet op je telefoon, want ook die werken op stroom en lang niet alle gsm masten zijn voorzien van een noodstroom voorziening. En ook die houden het niet lang vol.

Radio
Muse MH-07 DS wereldontvanger met eigen energievoorziening
Het is in alle gevallen altijd handig om een wereldontvanger in huis te hebben die op batterijen werkt, of beter nog, opwindbaar of op zonne-energie. Dan hoef je in elke geval niet je huis uit om naar de radio te luisteren.
De betere wereldontvanger heeft ook de mogelijkheid om signalen te ontvangen van zendamateurs. Over het algemeen hebben bijna alle amateurs wel voorzieningen om zelfvoorzienend door te werken.

Mijn mening is dat deze vorm van communicatie op zo'n moment de belangrijkste zal zijn. Je doet er dus goed aan om je
enigszins te verdiepen in deze materie, of in elk geval eens poolshoogte te nemen bij iemand in jouw kennissen- of vriendenkring die hier mee bekend zijn.

Scanner
Als je het een stap verder wilt nemen, zorg je er voor dat je bijna alle frequenties die door de lucht gaan kunt beluisteren. Dit vergt uiteraard wel enige kennis, en als je het op de makkelijke manier wilt doen, een dikke portemonnee! Het kan veel goedkoper, maar daar komt weer enige kennis bij kijken. zoek maar eens op RTL-SDR.

P2000


Een goede informatiebron is dan ook het p2000 netwerk. Dit is het communicatie netwerk van onze hulpdiensten. Deze zullen tijdens stroomuitval langer doordraaien dan andere communicatie netwerken. Maar ook niet oneindig.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten